Sarkopeni & Yaşlanma

YAŞLI VEYA İHTİYAR OLMAYI BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ UNSUR KAS KİTLESİ VE KALİTESİDİR

Hareket eden, egzersiz yapan ve iyi beslenen kişi sadece yaşlı olur; hareketsizlik ve kötü beslenme nedeniyle kas kaybına uğrayan kişi ise hızla ihtiyarlamaya mahkumdur.

SARKOPENİ:

Yaşlanma sürecinde kas kitlesinin ve fonksiyonun azalmasına SARKOPENİ denir. Otuzlu yaşlardan itibaren kas kitlesi ve kuvveti azalmaya başlar.

Yaşlanma başlı başına sarkopeni nedenidir ancak kronik hastalıklar, kötü beslenme ve hareketsizlik sarkopeni şiddetini arttırır. Artmış kas kaybı ve kas kuvveti yaşlılarda düşkünlük ve hastalık riskini arttırır.

Yaşlılığa ait birçok sorunun önlenmesi veya giderilmesinde sarkopeniyle mücadele etmek en etkin yoldur. Bu mücadelenin en başarılı yöntemi ise  uygun egzersiz ve esansiyel Amino asitleri eksik bırakmayacak beslenme modeli veya desteklerdir.

 İHTİYARLAMA = KRONIK EGZERSİZ EKSİKLİĞİ + KRONİK BESLENME YETERSİZLİĞİ

 Yaşlanma sürecinde kas kaybına ek olarak kas hücrelerinde mitokondrilerin sayısı ve fonksiyonları azalır. Bu nedenle kas hücresi daha az enerji üretir ve kas güçsüzlüğü gelişir.  Kasın serbest radikallere karşı antioksidan aktivitesi azalır, oksidatif stres artar.

 YAŞLILIKLA GELİŞEN BU DEĞİŞİMLERİN ETKİLERİNİ GİDERMEK VEYA AZALTMAK MÜMKÜNDÜR!

Uluslararası Sarkopeni Çalışma Grubu 2014 yılında sarkopeniyle mücadele etmek için yaşlılara gözetim altında direnç egzersizleri ve esansiyel Amino asit desteği önermektedir. Komite esansiyel Amino asitlerin kas kitlesi ve kas fonkiyonlarında iyileşme sağladığını ancak protein desteklerinin aynı etkiyi göstermediğini belirtmektedir.

 SPESİFİK AMİNO ASİT DESTEKLERİ YAŞLILARDA DÜŞKÜNLÜĞÜ ÖNLER VE SAĞLIKLI YAŞAM BEKLENTİSİNİ UZATIR.

ESANSİYEL AMİNO ASİT DESTEĞİ:

  • Yaşlılarda kas kitlesini arttırır
  • Yaşlıların yatağa bağlı kaldıkları süreyi kısaltır
  • Yaşlılarda enfeksiyon kapma oranını azaltmıştır
  • Kalbi korur
  • Kolesterol, trigliserid seviyelerini düşürür. Karaciğer yağlanmasını önler
  • İnsülin direncini düşürür, kan şekerini düzenler
  • Yaşlılarda böbrek fonksiyonlarına zarar vermez
  • Dallı zincirli amino asitlerin (BCAA) farklı ırk ve kültürlerde (Asya ve Avrupa toplumları) etkisi araştırılmış olup, yüksek miktarda BCAA tüketen orta yaştaki kişilerde obezite riskinin daha düşük olduğu bildirilmiştir.

Ömrü uzatan beslenme modeli ve gıdaların ayrıntılarını Dr. Amino Asit  isimli kitabımda bulabilirsiniz.